Jarní výprodej skladových užitkových vozů Citroën se skladovým bonusem až 70 000,- Kč

Jarní výprodej skladových užitkových vozů Citroën se skladovým bonusem až 70 000,- Kč

x
Motorový olej: Kdy? Proč? Jak často?

Motorový olej: Kdy? Proč? Jak často?

4 minuty čtení, Naposledy aktualizováno: 11. 12. 2019


Olej hraje velmi důležitou roli pro správnou funkci motoru automobilu. Není ale nesmrtelný a jeho výměna by se tedy neměla podceňovat. Odkládání výměny oleje totiž výrazně zkrátí životnost motoru – v tom nejhorším případě se motor zadře a umře úplně. Navíc dochází ke snížení výkonu vozidla a auto i „více žere“. Jak ale poznat, že je ta správná chvíle?

Odborníci radí měnit olej častěji, než předepisují výrobci. Dlouhé intervaly mezi výměnami totiž mohou motoru uškodit.

Stanovit optimální kilometrový interval pro určitý automobil není jednoduché. Na životnost oleje v benzínovém nebo dieselovém motoru má vliv řada faktorů. Obecně však lze říci, že maximální únosnou hranicí pro výměnu oleje by mělo být ujetí 15 až 20 tisíc kilometrů

Co se děje v motoru?

Poté už u naftových motorů dochází k vyčerpání účinnosti aditiv a motor se zanáší sazemi kvůli vypalování filtru pevných částic. U zážehových motorů pak může docházet k ředění oleje benzínem a navíc tyto agregáty podstupují vyšší tepelné zatížení.

Na délku intervalu výměny oleje mají vliv především typ automobilu, způsob jeho použití, řidičské návyky, typ převodového systému a druh paliva.

Opotřebení oleje je pomalejší u vozidel jezdících převážně dlouhé trasy bez častých zastavení než u těch, které se pohybují hlavně ve městech. Krátké trasy s častými změnami provozních teplot motoru se na opotřebení olejové náplně podepisují rychleji. U takovéhoto způsobu použití vozidel by měl být interval výměny oleje kratší, nejlépe o 20 až 30 procent.

Jiné nároky na olej mají rovněž sportovní vozy, kde by olej měl dobře odolávat vysokým teplotám.

Co má vliv na životnost a vlastnosti oleje?

  • najeté kilometry (nepřekračujte 20 000 km / výměnu)
  • délka obvyklé trasy (delší trasy jsou šetrnější, než kratší)
  • použití alternativních paliv a biopaliv
  • nevhodná aditiva (palivo a kvalitní olej obsahuje vše potřebné)
  • styl jízdy (časté vytáčení do maxima, vytáčení za studena)
  • typ převodového systému
  • druh paliva

Co se stane, když dlouho nevyměníte olej?

Výrazně to zkrátí životnost motoru.

Rychleji se zanáší a částice, kaly a saze zvyšují opotřebení. Olej se navíc znehodnocuje a ředí nespáleným palivem. Motor se pak hůř maže, mazací kanálky se zanášejí a v nejhorší fázi se motor může zadřít.  

Nejdříve jsou ohroženy citlivé díly motoru, například turbodmychadla. Olej ohrožují i poruchy, od závady vstřikování paliva až po ztrátu těsnosti chladicího systému a průnik chladicí kapaliny do oleje. To bývá zpravidla pro motor smrtelné.

Zásadní roli ale hraje také nekvalitně provedená výměna oleje. Mnozí řidiči se při výměně dopouštějí velkých chyb – nevhodně zvolí viskozitní klasifikaci; vymění olej u motoru, který není zahřátý; neúplně vypustí původní olej z nádoby; nevymění starý filtr za nový nebo nalijí oleje málo.

U všech vozidel proto doporučujeme pro výměnu oleje navšítvit autorizovaný servis.

Objednat se na výměnu oleje

 

Přečtěte si i další články:

Přišel Vám článek užitečný?