Jarní výprodej skladových užitkových vozů Citroën se skladovým bonusem až 70 000,- Kč

Jarní výprodej skladových užitkových vozů Citroën se skladovým bonusem až 70 000,- Kč

x
SPZ na přání

SPZ na přání

9 minut čtení, Naposledy aktualizováno: 27. 01. 2020


Koupili jste si vysněný nový vůz a chcete si udělat radost i vlastní originální poznávací značkou? Co to obnáší, jaká jsou pravidla a postup při žádosti o SPZ na přání? Vše podstatné se dočtete v našem článku.

Obsah článku:

Jaká jsou pravidla při návrhu vlastní SPZ?

Již od ledna 2016 mají všichni řidiči, dle novely zákona č. 56/2001 Sb. možnost jezdit s SPZ neboli registrační značkou (RZ) s vlastním textem. Registrační značky na přání si mohou zvolit řidiči aut, motocyklů i mopedů. Státní poznávací značka neboli SPZ u osobních automobilů je složená z 8 znaků, u mopedů z 5 znaků a motorky mají na značce celkem 7 znaků.

Jaké jsou tedy podmínky pro SPZ na přání?

  • Každá SPZ musí obsahovat nejméně jednu číslici.
  • Značka nesmí obsahovat diakritiku, speciální znaky nebo interpunkci jako např. ?*+.
  • Některá písmena není možné při návrhu SPZ použít. Jedná se tyto písmena: G, CH, O, Q, W. Některá písmena lze, ale jednoduše zaměnit, např. O lze nahradit 0.
  • Nelze použít žádné neslušné, hanlivé nebo urážející výrazy, např. chlast, podfuk a jiné. Konkrétní seznam nepovolených výrazů najdete zde.
  • Při návrhu registrační značky na přání vynechejte také zkratky veřejných orgánů, např. PCR, MVCR apod.
  • Další výběr písmen a čísel je jenom na vás. Dostupnost vámi zvolené SPZ si můžete ověřit zde.

SPZ na přání

Posouzení a schválení vašeho návrhu na registrační značku provádí úřady obcí s rozšířenou působností. Centrální registr vozidel hlídá, aby nebyly vydány dvě zcela totožné SPZ, nebo stejná SPZ na přání již není rezervovaná. Kompletní seznam a mapu obcí s rozšířenou působností najdete na stránkách Ministerstva dopravy.

Nejčastěji se používají SPZ se jménem, nebo vtipné a snadno zapamatovatelné výrazy. Např. BAR-B0RKA, VYS-0CINA, 111-LINDA, 888-PANDA a jiné.

Možnost mít auto ozdobené svou vlastní poznávací značkou občas využívají také firmy, které na své SPZ uvádějí nejčastěji název firmy.

Rezervace značky

Registrační značku s vaším originálním návrhem si můžete také zarezervovat, a to až na 6 měsíců. V průběhu těchto 6 měsíců je potřeba podat žádost o registrační značku na přání na příslušném úřadě. Pokud žádost během půl roku od rezervace nepodáte, rezervace tímto zaniká a uvolní se pro dalšího zájemce.

Cena SPZ na přání

Nic není zadarmo, platí to v případě RZ na přání. Vlastní poznávací značku by chtěl asi každý řidič, zvláště pokud si koupí nové auto. Některé zájemce, ale může cena za pořízení registrační značky odradit. Cena SPZ na přání je 5 tisíc Kč za jednu značku. Tzn. registrační značky na automobil stojí 10 tisíc Kč, na motocykl nebo moped vám postačí jedna značka, tedy 5 tisíc Kč.

Pokud jste vášnivým cyklistou a vozíte kolo na tažném zařízení, jistě se vám bude hodit i třetí SPZ. V tomto případě za tři SPZ na přání zaplatíte 3x 5 tisíc Kč.

Kde a jak si o značku požádat?

Podání žádosti probíhá na úřadu obce s rozšířenou působností v místě registrace vozidla. Na úřad si přineste již vyplněnou a podepsanou Žádost o vydání tabulky s registrační značkou. Žádost je možné doručit také písemně, tedy poštou, nebo prostřednictví datové schránky.

Co vše by měla žádost obsahovat?

Žádost je možné napsat volnou formou nebo si můžete na stránkách Ministerstva dopravy ČR tuto žádost stáhnout.

Jak dlouho se čeká na SPZ na přání?

SPZ vám bude doručena do 15 dnů od podání vyplněné a podepsané žádosti na příslušném úřadu.

Značka na přání no novém vozidle, které ještě není v registru vozidel?

V případě registrace nového vozidla existují dvě možnosti:

  1. Nové auto si necháte zaregistrovat rovnou s vlastní SPZ. S autem, ale nebudete moci jezdit do doby, než značky na přání obdržíte.
  2. Pokud nechcete čekat 15 dní než budou vaše značky na přání doručené, auto si zaregistrujte a nechejte si přidělit standardní registrační značku. Až poté si požádejte o přidělení SPZ na přání. Jakmile budete již vlastní značky mít odevzdejte tabulky se standardní registrační značkou přímo na úřadě.

Přenositelnost značky

Tak jako u běžných SPZ je i tato registrační značka na přání přenositelná. Pokud majitel značky zůstane stejný, můžete tuto značku přeregistrovat na vaše jiné vozidlo. Značka může být použitá ale pouze na jednom vozidle současně.

Podléhá registrační značka na přání také dědictví?

RZ na přání není předmětem dědictví, protože není ani předmětem vlastnictví. RZ je potřeba chápat jako evidenční označení daného vozidla. Pokud někdo zdědí vozidlo, které má vlastní originální RZ, stává se novým provozovatelem s touto značkou. Není možné zdědit pouze samotnou značku.

Co s registrační značkou na přání při prodeji vozu?

Pokud chcete prodat auto máte dvě možnosti, jak se značkou naložit:

  1. Vaši značku na přání si můžete přeregistrovat na jiné vozidlo, nebo si jí můžete na 3 měsíce rezervovat a poté ji používat na nově zakoupeném voze. Při prodeji auta si na příslušném úřadě necháte značku přeregistrovat na jiné auto.
  2. Značku můžete prodat zároveň s vozem, v tomto případě s jedná o klasický převod. Převod značky je možný ale pouze v případě, že auto bude stále registrováno v ČR a půjde o převod mezi fyzickými či právnickými osobami. V případě prodej vozidla do zahraničí, nebo převodu z právnické osoby na fyzickou, je značka nepřenositelná.

SPZ

Poškození nebo ztráta vlastní poznávací značky

Pokud je SPZ poškozená, např. po autonehodě, můžete jí na příslušném úřadě vyměnit, a to za poplatek 600 Kč.

V případě ztráty nebo odcizení náhrada není možná a nová značka na přání vás bude opět stát 10 tisíc Kč. U značek na míru se, ale krádeže obávat nemusíte, protože by to případného zloděje mohlo vyjít hodně draho. Zatímco krádež běžné SPZ je pouze přestupek a zloději by hrozila jenom pokuta, u odcizení SPZ na přání může zloději, díky, pořizovací ceně značky, hrozit i vězení.

Jak vypadá dnešní standardní státní poznávací značka?

Od roku 2015 je podoba poznávací značky stejná. V dnešní podobě je registrační značka obdélníková tabulka, na které jsou černá písmena a čísla, které identifikují konkrétní vozidlo. SPZ mají také, z důvodu cestování do zahraničí, označení státu, v našem případě ČR.

Státní poznávací značky mohou být rozlišené také pomocí barev:

  • Černé písmo na bílé značce – všechna osobní vozidla, autobusy, nákladní vozidla, přívěsy a motocykly.
  • Modré písmo na bílé značce – auta diplomatických úředníků.
  • Zelené písmo na bílí značce – testovací vozy nebo vozy, které zatím nebyly schválené pro provoz na silnicích.
  • Pouze číselné značky – jedná se o značky Armády ČR.
  • Černé písmo na žluté značce – zvláštní motorová vozidla, nejčastěji se jedná o zemědělské, vojenské nebo stavební stroje.
  • Černé písmo na bílé značce s červeným okrajem – pro vozidla určeným na vývoz.
  • Černé písmo na zelené papírové značce – jedná se tzv. převozní značku, která slouží pro jednorázové použití s omezenou platností.
  • Závodní vozy – na registrační značce mají písmeno R a kód kraje je číselný 01 až 14.
  • Veteránské značky – jejich RZ obsahuje vždy písmeno V a kraj je označen, stejně jako u závodních vozu, číslicí.

SPZ krajů

První písmeno zleva na SPZ označuje kraj, ve kterém bylo vozidlo registrováno:

  • A – Praha
  • B – Jihomoravský kraj
  • C – Jihočeský kraj
  • E – Pardubický kraj
  • H – Královéhradecký kraj
  • J – Kraj Vysočina
  • K – Karlovarský kraj
  • L – Liberecký kraj
  • M – Olomoucký kraj
  • P – Plzeňský kraj
  • S – Středočeský kraj
  • T – Moravskoslezský kraj
  • U – Ústecký kraj
  • Z – Zlínský kraj

Od ledna 2015 není potřeba značku měnit, pokud byl dříve vůz registrován v jiném kraji. V případě, že zakoupíte vůz a bydlíte v jiném kraji než původní vlastník, registrační značka již zůstává stejná. Pokud dojde k poškození, ztráty nebo odcizení tabulky registrační značky dostanete již značku s kódem nového kraje.

Přišel Vám článek užitečný?