Jarní výprodej skladových užitkových vozů Citroën se skladovým bonusem až 70 000,- Kč

Jarní výprodej skladových užitkových vozů Citroën se skladovým bonusem až 70 000,- Kč

x
Druhy karosérií: Jejich původní a skutečný úděl

Druhy karosérií: Jejich původní a skutečný úděl

4 minuty čtení, Naposledy aktualizováno: 16. 10. 2019


Automobily procházejí nekonečnými fázemi vývoje. Stále vznikají nové typy karosérií, které dělají orientaci v záplavě automobilů složitější a složitější. Původně vymyšlené druhy vozidel našly postupem času uplatnění u zcela jiných skupin.

Pojďme se podívat na nejčastější příklady.

Kombi

Pro koho je původně určen? Lovci

Kombi vychází konstrukcí z karoserie typu “shooting brake”. Prostor v zadní části vozu sloužil k příjemnému posedu lovců, kteří díky otevřené zadní části mohli skvěle zasáhnout svůj cíl bez nutnosti vystupovat.

Pro koho je skutečně vhodný? Pejskaři.

Zkoušeli jste cestovat se psy? Není to dvakrát pohodlná záležitost, a bezpečná už vůbec ne. Dostatek prostoru v zadní, oddělené části vozu a nízká nákladová hrana dělají z každého kombíka ideální auto jako dělané pro přepravu zvířat, nejen na delší vzdálenosti.

Typický zástupce kategorie crossoverů: Mazda 6 Wagon

 

SUV

Pro koho je původně určen? Outdooroví nadšenci.

Masivní kola, robustní šasi a světlá výška, která překoná leckterou překážku, to jsou hlavní přednosti automobilů kategorie SUV. Často proklamovány jsou i terénní vlastnosti vozů. Pokud máte v plánu jezdit do hor a obecně těžšího terénu častěji, doporučujeme se poohlédnout po čistokrevnějším terénním vozidle.

Pro koho je skutečně vhodný? Všichni, které štve stav místních silnic.

Na druhou stranu, silnice ve městech, okrsky a koneckonců i leckteré úseky dálnic připomínají samy o sobě tankodrom. A právě zde SUV exceluje. Při běžném dojíždění do práce nebo na nákupy, po běžných cestách. Nerovnosti necítíte i díky propracovanějším sedadlům, která dělají z každodenních cest radost.

Typický zástupce kategorie SUV: Mitsubishi ASX

 

Kupé

Pro koho je původně určen? Páry.

Kupé je ve své podstatě tak trochu menší, “ořezaný” brácha sedanu bez zadních dveří. Název tohoto typu karoserie pochází z francouzského slova “couper”, což znamená doslova “uřezat”. V praxi byl vymyšlen jako menší a skromnější vozidlo pro dvojice cestujících, kteří se pohodlně usadí na předních sedadlech. Ty zadní poslouží k přepravě mladších ratolestí nebo jako přístupný zavazadlový prostor.

Pro koho je skutečně vhodný? Milovníci sportovní jízdy.

Rozložení váhy, nižší celkové hmotnost a kompaktnost většiny kupé je jako stvořená pro svižnější jízdu, třeba i bokem napřed. Manévrovat s motorovým člunem je také mnohem větší zábava, než u těžkopádného parníku, nemyslíte?

Typický zástupce kategorie kupé: Mitsubishi Eclipse

 

Crossover

Pro koho je původně určen? Ti, kteří si neumí vybrat.

Podstata crossoveru vychází již z jeho “křižovatkového” názvu. Kombinuje jednotlivé prvky klasických uspořádání vozů, protože ne každý se dokáže rozhodnout mezi městským vozítkem a praktičtějším SUV. Rozhodování je s příchodem kategorie zajímavých crossoverů mnohem jednodušší.

Pro koho je skutečně vhodný? Ti, kteří chtějí zkusit od každého trochu.

Proč se omezovat a kupovat si auto jen pro jednu příležitost? Nebo více aut s více možnostmi? Crossovery udělaly z nerozhodnosti výhodu. Díky jejich kompaktnosti se pohodlně protáhnete městem nebo vyrazíte do méně přístupných míst v přírodě, jištění pohonem 4×4.

Typický zástupce kategorie crossoverů: Citroën C4 Aircross

 

Přišel Vám článek užitečný?