Jarní výprodej skladových užitkových vozů Citroën se skladovým bonusem až 70 000,- Kč

Jarní výprodej skladových užitkových vozů Citroën se skladovým bonusem až 70 000,- Kč

x
Chystáte se ke koupi nového vozu? Nepodceňte tyto faktory

Chystáte se ke koupi nového vozu? Nepodceňte tyto faktory

11 minut čtení, Naposledy aktualizováno: 27. 01. 2020


Tak a je to tady. Léta šetření se konečně vyplatila. Vaše naducané prasátko se už nemůže dočkat, až ho rozbijete, a vyrazíte do autosalonu pro svého fungl nového miláčka. Přestože jste nedočkaví jako malé děti na Štědrý den a nejraději byste s automobilem odjeli co nejdříve domů, vyhraďte si na nákup vozu dostatek času a vyvarujte se několika chyb, které vám mohou vaši radost z koupě rychle zkazit.

 Je pochopitelné, že při nákupu automobilu rozhodují z velké části emoce. I tady ovšem platí známe a všeříkající přísloví: dvakrát měř, jednou řež. Když vybíráte automobil, chystáte se investovat nemalé množství peněz do něčeho, co vám bude dělat společnost několik let. Jak tedy správně vybrat nové auto? Věnujte proto výběru dostatek času, sbírejte informace z různých zdrojů, proberte nákup s odborníky, srovnejte všechna pro a proti, nechte si názor uležet, a pak se teprve rozhodněte. Zde jsme pro vás dali dohromady pár praktických rad, které byste při vybírání nového auta měly určitě vzít v potaz.

    1. Kategorie vozu
    2. Velikost auta
    3. Výbava a náklady na údržbu
    4. Spotřeba
    5. Nové nebo ojeté
    6. Kdy koupit auto
    7. Benzín nebo nafta
    8. Auto na splátky
    9. Staré za nové
    10. Poměr cena výkon
    11. Přihlášení nového auta
    12. Testovací jízda

Špatně zvolená kategorie vozu

Jako první bychom se při výběru automobilu měli zamyslet nad vlastním životním stylem. Nebojte, tímto nechceme promlouvat do duše kuřákům nebo milovníkům piva – jde o to, zdali jste spíše městský typ, takže se nejvíce času pohybujete v úzkých a přeplněných ulicích plných nástrah, nebo žijete na vesnici či snad v horách. To by vám mělo pomoci při rozhodování, jaký typ vozu si zvolit. Zkrátka pořídit si Hummera do města je jako hodit slona do porcelánu, a analogicky pokud žijete s rodinou na horské chatě, nekoupíte si Fabii s litrovým motorem ale spíše větší rodinný vůz, který má velký zavazadlový prostor.

 

 

Vyhovující velikost

Zkuste se rovněž zamyslet nad tím, kolika člennou posádku budete nejčastěji převážet, jestli sháníte rodinné auto a kudy a kam povedou nejčastěji vaše cesty. Můžete mít sice rádi velká a robustní SUV, ovšem pokud bydlíte v centru města, často se proplétáte úzkými uličkami, a navíc vozíte více jak jednoho spolujezdce maximálně 4x do roka, pak je nesmysl pořizovat si vůz, který vás bude akorát stát peníze a nervy. 

 

Slabá výbava

„Miláčku, je hezké, že uděláš stovku za deset a půl vteřiny, ale kam dáme kočárek?“ Ano, toto se týká především těch z vás, kteří se nebudou v autě vozit sami. Ačkoliv jsme ve skrytu duše všichni závodníci, musíme myslet i na ostatní členy rodiny. Proto bychom měli zvážit, zda nepotřebujeme prostorný kufr pro převážení větších věcí nebo pejsků, stejně jako klimatizaci či vyhřívání sedaček, jejichž použití může v krutých mrazech předejít spoustě rodinných šlamastyk.

 

Náklady na údržbu

Pořízení automobilu je nákladná věc, ovšem mnoho lidí si neuvědomuje, že tím investice zdaleka nekončí. Svůj vůz sice nemusíte šatit, kupovat školní potřeby a platit mu kurzy hry na klarinet, ale je potřeba obstarat mu pojištění, pravidelný servis a pneumatiky. Cenu povinného ručení můžete ovlivnit slabší motorizací, ceny servisu se pak do velké míry odvíjejí od značky automobilu. Exkluzivní německý sedan bude vždy nákladnější na údržbu než například japonský hatchback. Při zakoupení vozu se také často lidí dívají na statistiku krádeží. Není nic horšího než si před dům postavit svoje vysněné nové auto a během noci o něj přijít. 

 

 

Spotřeba paliva

Další důležitý aspekt, na který je třeba brát ohled, je spotřeba paliva. Auta jsou dnes v honbě za nejnižší spotřebou upravovány tak, aby měla nízkou spotřebu právě při měřicím cyklu – a ten má se skutečným provozem společného jen pramálo. Doporučuje se proto například vyhledat testy daného auta na internetu a porovnat udávanou spotřebu s tím, k čemu dospěli novináři. Jako zdroj reálných spotřeb lze použít například server spritmonitor.de, kde lze zadat konkrétní vůz a motor a zjistit, za kolik s ním reálně jezdí jiní řidiči.

 

Nové auto nebo ojeté?

Koupit si aspoň jednou za život nový vůz je snem každého muže. Cítit vůni nového vozu, jakmile dosednete na sedačku a poprvé nastartovat. Moderní vybavení a bezpečnostní systémy, čistý a nepoškozený interiér, jistota v počtu najetých kilometrů, jistota, že vůz není kradený nebo havarovaný, technická kontrola nového auta po 4 letech, žádné skryté vady, počáteční nulové náklady na opravy. To je jenom několik z mnoha výhod nového vozu.

 

Kdy se vyplatí koupit nové auto? 

Už vás nebaví vrážet peníze do staré ojetiny? Při pořízení nového auta se vyhnete dalším investicím do případných oprav, které by vás u ojetého auta jistě potkaly. U nového vozu stačí dodržovat povinné garanční prohlídky v autorizovaném servisu a na vůz máte zákonnou záruku. Cena rutinní údržby se bude hodně lišit v závislosti na výrobci a to jak co do práce, tak i od ceny případných náhradních dílů.

 

Jaké malé auto?

Víte, že v autě budete trávit většinu času sami? Nebudete nic převážet a na dovolené většinou létáte letadlem? Nebo jste právě dokončili autoškolu a přemýšlíte jak vybrat první auto?  V tom případě vám bude jistě dostačovat menší vůz, se kterým budete moci jednoduše manévrovat a kličkovat po městě a jeho pořízení ani spotřeba nezruinuje váš rozpočet. 

 

Větší rodinný vůz

Pokud se vám rozrůstá rodina nebo vozíte babičku a dědečka po doktorech dejte přednost raději rodinnému SUV nebo MPV, kde se bude snáze umísťovat dětská autosedačka a do kufrů vám bez problémů vejde složený kočárek. Uvítáte také vyšší posazení vozu, díky kterému  svým prarodičům usnadníte nastupování.

 

Benzín nebo nafta

Dieselová auta jsou obecně trochu dražší a mohou být náročnější na údržbu, ale mají zase mnohem nižší spotřebu. Dieselový vůz je ideální na delší cesty, nebo pokud plánujete tahat těžší náklad. Pokud budete auto používat sami a auto budete mít na popojíždění po městě, lepší volbou bude benzínový motor. Pokud budete auto využívat především na jízdu po městě a cena u vás nerozhoduje, zvolte hybridní pohon, který využívá více než jeden zdroj energie.

 

Nové auto na splátky nebo hotově

V dnešní době není pořízení vozu nic složitého. Je jenom na vás, jestli rozbijete své naducané prasátko a koupíte si auto za hotové, nebo budete chtít využít splátek. Délku splácení i výšku splátky za auto si stanovíte podle vašich možností. Do splátky je většinou již zahrnuto povinné i havarijní pojištění.

 

Kdy koupit nové auto

Impulsů pro pokukování po novém voze může být spousta. Od radosti, oslavu výročí, až po neustále poruchy vašeho starého mazlíčka nebo jenom čistou změnu a touhu vyzkoušet si jiný vůz. U některých značek je potřeba počítat s čekací dobou na nová auta. Pokud jste nedočkaví, vybírejte z nabídky skladových nových vozů.

 

Staré auto za nové

Pro vaše pohodlí, úsporu času a hlavně nervů přenechte raději prodej starého auta někomu zkušenějšímu. Výkup vozu s možností dát auto na protiúčet je rychlé a pohodlné. Nemusíte se obávat pozdějších reklamací, nakupující výkupem vozu přebírá odpovědnost za stav vašeho starého vozidla.

 

Nejlepší auto poměr cena výkon

Auto, které má nejlepší poměr cena výkon hledá bezesporu úplně každý. Představa o síle motoru, počtu koní pod kapotou a investicí do nového vozu se ale u řidičů liší. Je dobré mít při výběru konkrétní požadavky a hranice. Silný motor, pohon 4×4, automatická převodovka, parkovací asistent, vyhřívané sedačky, atd. Často jsou naše hranice finanční např. nové auto do 300 000 nebo do milionu. Priority a hranice mohou být opravdu různé, např. i to, že vaše nová kára bude výrazně červená, protože vám prostě červená sluší 🙂

 

Nejlepší nové auto

Malé, velké, kombi, SUV, MPV, třídveřové, pětidveřové… Kolik lidí, tolik chutí a proto se nevyrábí pouze 3 typy vozů ale můžete vybírat z velké pestré nabídky nových vozů. A to samé platí i u oblíbenosti značek aut. Někteří řidiči jsou věrní po celý svůj život jedné značce vozu, jiní na značce nelpí a vybírají podle vzhledu a výbavy a ceny. 

 

Nejspolehlivější auta

Jak je to se spolehlivostí dnešních aut? Každý výrobce se snaží nabídnout co nejlepší auta a mouchy jednotlivých aut zjistíte až při jeho provozu. Čtěte recenze aut. Budete mít další důležité informace od řidičů, kteří už vybrané auto vlastní, nebo měli možnost si auto půjčit nebo projet.

Odkazy na testy a recenze vozů:

 

Jak přihlásit nové auto?

Co vás čeká ihned po nákupu auta? Nový automobil není registrovaný, proto je potřeba nové auto přihlásit na registru vozidel. auto můžete registrovat na kterémkoliv úřadu obce s rozšířenou působností. Před samotnou registrací vozidla myslela na zákonné pojištění, bez pojistky vám vozidlo nezaregistrují. Na základě registrace vozidla vám bude přidělena státní poznávají značka, nebo si můžete požádat o SPZ na přání.

Potřebné doklady pro přihlášení nového vozu:

 

Testovací jízda

Nákupu auta by měla předcházet testovací jízda, během které zjistíte např. vazbu volantu s otáčením kol, řazení a chování spojky, ochotu auta projíždět zatáčky, chování vozu při přejíždění nerovností nebo tah motoru a zrychlování. Při vyšších rychlostech si určitě všímejte hluku, který prozradí kvalitu odhlučnění i aerodynamiku vozu. Přímo v autosalonu lze zkontrolovat odkládací plochy v autě, praktičnost zavazadlového prostoru a výhled z vozu.

 

Pokud se stále rozhodujete, jaký automobil si chcete pořídit, přijďte za námi do Kodecaru – rádi vám poradíme a společně vybereme vůz přesně podle vašich představ.

 

 

 

 

Přišel Vám článek užitečný?